Закон про протидію мобінгу набув чинності

03/01/2023

11 грудня набув чинності Закон № 2759-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії мобінгу (цькуванню)».

За визначенням, мобінг, або цькування, - систематичні (повторювані) тривалі умисні дії або бездіяльність роботодавця, окремих працівників або групи працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження честі та гідності працівника, його ділової репутації, у тому числі з метою набуття, зміни або припинення ним трудових прав та обов'язків, що проявляються у формі психологічного та/або економічного тиску, зокрема із застосуванням засобів електронних комунікацій, створення стосовно працівника напруженої, ворожої, образливої атмосфери, у тому числі такої, що змушує його недооцінювати свою професійну придатність.

До форм психологічного та економічного тиску відносять будь-яку ворожу або образливу поведінку у трудовому колективі, безпідставну ізоляцію, нерівність можливостей для карʼєрного росту та оплати праці, безпідставне позбавлення частини виплат та нерівномірний розподіл трудового навантаження.

Вчинення будь-яких перелічених дій на робочому місці тепер класифікується як мобінг і є законодавчо забороненим.

Особи, які зазнали цькування, мають право подати скаргу або звернутись до суду. За умов доведення факту дискримінації та мобінгу на робочому місці, працівнику можуть відшкодувати завдану моральну шкоду, якщо цькування призвело до моральних страждань, втрати нормальних життєвих зв'язків і вимагають від постраждалого додаткових зусиль для організації свого життя.

ПРО КОМПАНІЮ

З 2006 року SCHNEIDER GROUP підтримує міжнародні компанії при виході на ринок України. Портфоліо SCHNEIDER GROUP містить повний перелік послуг: від аналізу ринку та пошуку партнерів до комплексного бухгалтерського супроводу, юридичного та податкового консалтингу та послуг тимчасового управління.

Ми беремо на себе вирішення усіх непрофільних завдань для того, щоб наші клієнти могли сфокусуватися на розвитку бізнесу. Ми допомагаємо нашим клієнтам організовувати їх бізнес в Україні таким чином, щоб він був максимально прозорим для міжнародного менеджменту та відповідав вимогам законодавства України, разом з тим наші експерти пропонують цінні поради щодо найкращих практик з оптимізації процесів, зменшення ризиків та зниження витрат. Успіхи наших клієнтів - наші успіхи.

ГОТОВІ ДО СПІВПРАЦІ? ПИШІТЬ НАМ
loading captcha...
Завантажується...