Закон про правонаступництво у трудових відносинах: що передбачено?

24/05/2024

15 травня 2024 року набули чинності зміни до Кодексу законів про працю України (КЗпП), внесені Законом України № 3677-IX від 25 квітня 2024 року, що регулюють трудові відносини при передачі суб'єкта господарювання відповідно до Директиви ЄС 2001/23/ЄС.

Регулювання до 15 травня:

  • Колективний договір продовжує діяти при зміні власника або реорганізації підприємства протягом строку, на який його укладено, але не більше одного року (ст. 17 КЗпП);
  • Зміна підпорядкованості підприємства не припиняє дії трудового договору. Дія трудового договору працівника продовжується при зміні роботодавця або реорганізації, і його припинення можливе лише у разі скорочення чисельності або штату працівників (ст. 36 КЗпП).

Нове законодавство:

  • Введено статтю 36-1 КЗпП, яка регулює питання передачі підприємства. Передача охоплює три ситуації:
  1. Зміна власника підприємства, установи, організації.
  2. Реорганізація (злиття, приєднання, поділ, перетворення) та виділ.
  3. Зміна власника/користувача майна або його частини, що включає організовану групу ресурсів, використовуваних роботодавцем-фізичною особою.
  • Передача вважається такою, якщо зберігається вид економічної діяльності, що здійснювався відчужувачем, і за переданим суб'єктом господарювання стоїть організована група ресурсів.

Ключові моменти:

  • Важливою умовою передачі є збереження виду економічної діяльності. Це може викликати практичні питання щодо визначення, чи йдеться про той самий номер за Класифікацією видів економічної діяльності (КВЕД) або вид діяльності у ширшому сенсі;
  • Важко визначити, що саме вважається «організованою групою ресурсів», особливо в третій ситуації передачі майна між фізичними особами-роботодавцями.
  • Ці зміни суттєво змінюють регулювання прав та обов'язків сторін у разі зміни власника бізнесу та є новаторськими для українського трудового законодавства.
ПРО КОМПАНІЮ

З 2006 року SCHNEIDER GROUP підтримує міжнародні компанії при виході на ринок України. Портфоліо SCHNEIDER GROUP містить повний перелік послуг: від аналізу ринку та пошуку партнерів до комплексного бухгалтерського супроводу, юридичного та податкового консалтингу та послуг тимчасового управління.

Ми беремо на себе вирішення усіх непрофільних завдань для того, щоб наші клієнти могли сфокусуватися на розвитку бізнесу. Ми допомагаємо нашим клієнтам організовувати їх бізнес в Україні таким чином, щоб він був максимально прозорим для міжнародного менеджменту та відповідав вимогам законодавства України, разом з тим наші експерти пропонують цінні поради щодо найкращих практик з оптимізації процесів, зменшення ризиків та зниження витрат. Успіхи наших клієнтів - наші успіхи.

ГОТОВІ ДО СПІВПРАЦІ? ПИШІТЬ НАМ
loading captcha...
Завантажується...