З 9 грудня змінився Порядок зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в ЄРПН

22/12/2023

9 грудня 2023 року вступила в силу Постанова Кабінету Міністрів від 7 листопада 2023 року № 1154, яким внесено зміни до положень, затверджених розпорядженням уряду від 11 грудня 2019 року № 1165.

Державна податкова служба нагадує, що внесені зміни охоплюють:

  1. Зміну одного з критеріїв безумовної реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування (далі - ПН/РК) в Єдиному реєстрі податкових накладних (збільшено суму сплати ПДВ з 1 млн гривень до 10 млн гривень). При цьому попередню версію критерію безумовної реєстрації перенесено до показників, які визначають позитивну податкову історію платника податку на додану вартість (далі - позитивна історія);
  2. Зміну пункту 2 позитивної історії: показник буде активуватися, якщо у платника протягом останніх 6 послідовних місяців 75 % податкового кредиту від усього обсягу придбання сформовано не більше, ніж по чотирьох УКТЗЕД та 75 % податкових зобов'язань від усього обсягу постачання - по одному УКТЗЕД. При цьому «загальне навантаження» (показник D) має бути більше 5 %;
  3. Зміну пункту 5 позитивної історії: розрахунок показника щодо сплати ЄСВ із заробітної плати працівників змінено на сплату ПДФО. Показник буде активуватися, якщо середньомісячна сума ПДФО за останні 12 місяців більша суми ПДФО, розрахованої з подвійної мінімальної заробітної плати та середньомісячна чисельність у такому періоді не менше 5 осіб.
  4. Додання нових показників позитивної історії:

Пункт 8 активується, якщо одночасно виконуються умови:

  • По усіх зупинених ПН/РК подані Пояснення;
  • По усіх Поясненнях, по яких настав граничний строк розгляду, прийняті позитивні рішення на користь платника;
  • У поточних ПН/РК зазначені УКТЗЕД, щодо яких були прийняті позитивні рішення;
  • Відсутнє значне збільшення місячного обсягу ПДВ порівняно з попереднім роком по УКТЗЕД, по якому були прийняті позитивні рішення (у поточному періоді сума ПДВ у зареєстрованих ПН/РК не перевищує у 1,4 рази найбільшу місячну суму ПДВ за останній рік);
  • Щомісячний обсяг операцій за останні 6 звітних періодів перевищує 500 тис. грн;

Пункт 9 активується, якщо за 36 місяців до подання ПН/РК для реєстрації виконуються умови:

  • Відсутня заборгованість по сплаті податків і зборів;
  • Своєчасно подана звітність;
  • Своєчасно зареєстровані ПН/РК;
  • Середньомісячний обсяг операцій за останні 6 звітних періодів перевищує 500 тис. грн;
  • У поточному місяці «навантаження» (показник D) більше 5 % та відсутнє значне збільшення місячного обсягу ПДВ порівняно з попереднім роком (не більше ніж у 1,4 раза).
ПРО КОМПАНІЮ

З 2006 року SCHNEIDER GROUP підтримує міжнародні компанії при виході на ринок України. Портфоліо SCHNEIDER GROUP містить повний перелік послуг: від аналізу ринку та пошуку партнерів до комплексного бухгалтерського супроводу, юридичного та податкового консалтингу та послуг тимчасового управління.

Ми беремо на себе вирішення усіх непрофільних завдань для того, щоб наші клієнти могли сфокусуватися на розвитку бізнесу. Ми допомагаємо нашим клієнтам організовувати їх бізнес в Україні таким чином, щоб він був максимально прозорим для міжнародного менеджменту та відповідав вимогам законодавства України, разом з тим наші експерти пропонують цінні поради щодо найкращих практик з оптимізації процесів, зменшення ризиків та зниження витрат. Успіхи наших клієнтів - наші успіхи.

ГОТОВІ ДО СПІВПРАЦІ? ПИШІТЬ НАМ
loading captcha...
Завантажується...