З 18 травня набуває чинності оновлений Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

08/05/2024

Ось основні зміни, які вносить новий закон:

  1. Зберігання робочого місця для працівників, що йдуть на базову військову службу.
  2. Впровадження спеціального порядку розгляду справ за позовами щодо обмеження права керування транспортом під час мобілізації.
  3. Суд може відмовити у задоволенні вимог щодо обмеження права керування транспортним засобом під час мобілізації, якщо це обмеження позбавить особу засобів існування або якщо вона є інвалідом або має на утриманні інвалідів I або II групи.
  4. Соціальний захист для військовослужбовців та їх сімей включає:
    • Додаткові виплати відповідно до розмірів, визначених КМУ;
    • Додаткові відпустки;
    • Компенсацію частини першого внеску за іпотечним кредитом та додаткові грошові виплати після перших двох років служби;
    • Штрафні санкції не застосовуються до певних категорій кредитів;
    • Можливість отримати сертифікат на купівлю автомобіля за певних умов;
  5. Пенсійне забезпечення військовослужбовців.
  6. Врахування одного місяця служби за три, коли особа брала участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України та захисту інтересів держави під час воєнного стану в районах, що перебувають під впливом військових дій, для розрахунку пенсії.

  7. Нові обов’язки для органів місцевого самоврядування:
    • Доведення до підприємств та населення розпоряджень щодо мобілізаційних заходів;
    • Ведення військового обліку призовників та забезпечення бронювання військовозобов'язаних під час мобілізації та воєнного стану;
  8. Зміни до Закону Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію:
    • Зменшено мобілізаційний вік до 25 років;
    • Встановлено порядок компенсації шкоди в разі мобілізації транспортних засобів;
    • Впроваджено облік громадян через єдиний державний реєстр призовників;
    • Оновлено перелік підстав для відстрочки від призову;
    • Додано заходи впливу щодо громадян, що уникають виконання обов'язків під час мобілізації;
    • Уточнено процедуру відправлення вимоги до громадянина щодо виконання військових обов'язків.
  9. Впроваджено базову загальновійськову підготовку.
  10. Оновлено підстави звільнення з військової служби.
  11. Вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах України в умовах воєнного стану за заявами громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які не оновили персональні дані у строки, визначені цим Законом, здійснюється за умови одночасного їх оновлення. Дійсність військово-облікових документів перевіряється консульською посадовою особою закордонної дипломатичної установи України у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
  12. В умовах воєнного стану оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон розміщеним за межами України відокремленим підрозділом (філією, представництвом) державного підприємства, що належить до сфери управління Державної міграційної служби України, громадянам України чоловічої статі віком від 18 до 60 років здійснюється за умови наявності у вказаних осіб військово-облікових документів.
  13. На державну службу не може вперше вступити особа чоловічої статі віком до 60 років, яка не пройшла базову загальновійськову підготовку або військову службу, крім осіб, визнаних за станом здоров'я непридатними до військової служби".
  14. Оновлені вимоги та зобов’язання для громадян щодо оновлення власних даних.
    • Громадяни чоловічої статі, які мають певні посади в державних органах, зобов'язані стати на військовий облік у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом.
    • Громадяни України, які перебували за кордоном понад три місяці, зобов'язані також стати на військовий облік протягом 30 днів з дати набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України.
    • Громадяни України, які вже знаходяться на військовому обліку, мають 60 днів на оновлення своїх особистих даних.
    • Стандарти щодо фото- та відео-фіксації процесу пред'явлення документів застосовуються через три місяці з дня опублікування цього Закону.
    • Військово-обліковий документ, отриманий до набрання чинності цим Законом, є чинним і не потребує обов'язкової заміни, якщо з'явиться нова форма документа.
  15. Буде створений Електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного чи резервіста. Кабінет має почати функціонувати з 18-го травня цього року. Водночас електронний кабінет призовника не є обов'язком - його можна створювати за бажанням, тож покарання за відсутність кабінету не буде. Не надсилатимуть і електронні повістки.
  16. У новому законодавстві немає терміну "обмежено придатний". Відтепер ті, хто мали статус "Обмежено придатні до військової служби", повинні протягом 9 місяців повторно пройти медичне обстеження - ВЛК. Зокрема це стосується чоловіків призовного віку, які отримали інвалідність II або III групи після 24 лютого 2022 року - окрім військових.

    Водночас щодо доглядачів за особами з інвалідністю новий закон про мобілізацію нічого не змінив - вони не підлягають призову на військову службу, якщо мають право на відстрочку за однією з підстав.

ПРО КОМПАНІЮ

З 2006 року SCHNEIDER GROUP підтримує міжнародні компанії при виході на ринок України. Портфоліо SCHNEIDER GROUP містить повний перелік послуг: від аналізу ринку та пошуку партнерів до комплексного бухгалтерського супроводу, юридичного та податкового консалтингу та послуг тимчасового управління.

Ми беремо на себе вирішення усіх непрофільних завдань для того, щоб наші клієнти могли сфокусуватися на розвитку бізнесу. Ми допомагаємо нашим клієнтам організовувати їх бізнес в Україні таким чином, щоб він був максимально прозорим для міжнародного менеджменту та відповідав вимогам законодавства України, разом з тим наші експерти пропонують цінні поради щодо найкращих практик з оптимізації процесів, зменшення ризиків та зниження витрат. Успіхи наших клієнтів - наші успіхи.

ГОТОВІ ДО СПІВПРАЦІ? ПИШІТЬ НАМ
loading captcha...
Завантажується...