Військовий облік на підприємствах

23/01/2023

Постановою Кабінету Міністрів України № 1487 від 30 грудня 2022 затверджено новий Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів (надалі – «Порядок»), що визначає механізм організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, зокрема, підприємствами.

З 5 січня усі підприємства, зобов’язані:

  • подавати відомості (персональні та службові дані) стосовно працівників підприємства до органів ведення Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів;
  • вести списки працівників за військово-обліковими ознаками;
  • здійснювати заходи із забезпечення виконання встановлених правил військового обліку працівниками підприємства.

Керівники підприємств зобов’язані сповіщати працівників про призов і доводити наказ про це їм під підпис.

Взяттю на облік підлягають усі військовозобов’язані чоловіки віком від 16 років, резервісти та жінки-медики.

Перелік інформації, що подається до відповідних органів розширено Порядком. Строки подання відповідної інформації скорочено.

Запроваджено списки для ведення персонального обліку військовозобов’язаних на підприємстві, а також встановлено дати підпису та реєстрації таких списків.

Для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) прийняття на роботу можливе лише після реєстрації як ВПО.

Прийняття на роботу та взяття на персональний облік здійснюється тільки після взяття особи на військовий облік.

Вимоги до працівників, відповідальних за ведення військового обліку на підприємстві

Організація та відповідальність за військовий облік на підприємстві покладається на відповідних керівників підприємств, а обов'язки з ведення військового обліку - на працівників кадрового відділу. У разі відсутності такого відділу – на кваліфіковану особу з доплатою в розмірі до 50 відсотків посадового окладу.

Встановлено кваліфікаційні вимоги для осіб, які займаються військовим обліком на підприємстві.

Порядком не передбачено можливості покладення функцій ведення військового обліку на зовнішніх постачальників послуг з кадрових питань та питань бухгалтерського обліку.

Штрафні санкції

Законодавством передбачаються наступні наслідки для посадових осіб підприємства при порушенні вимог Порядку:

  • за перше порушення вимог штраф у розмірі від 1 700 грн до 5 100 грн.
  • за повторне порушення протягом року штраф від 3 400 грн до 8 500 грн.
ПРО КОМПАНІЮ

З 2006 року SCHNEIDER GROUP підтримує міжнародні компанії при виході на ринок України. Портфоліо SCHNEIDER GROUP містить повний перелік послуг: від аналізу ринку та пошуку партнерів до комплексного бухгалтерського супроводу, юридичного та податкового консалтингу та послуг тимчасового управління.

Ми беремо на себе вирішення усіх непрофільних завдань для того, щоб наші клієнти могли сфокусуватися на розвитку бізнесу. Ми допомагаємо нашим клієнтам організовувати їх бізнес в Україні таким чином, щоб він був максимально прозорим для міжнародного менеджменту та відповідав вимогам законодавства України, разом з тим наші експерти пропонують цінні поради щодо найкращих практик з оптимізації процесів, зменшення ризиків та зниження витрат. Успіхи наших клієнтів - наші успіхи.

ГОТОВІ ДО СПІВПРАЦІ? ПИШІТЬ НАМ
loading captcha...
Завантажується...