Верховний Суд підтримав позицію податкової служби щодо нарахування пені за порушення термінів розрахунків у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

03/07/2024

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду в постанові від 21 травня 2024 року у справі № 140/10623/23 підтвердив правомірність податкового повідомлення-рішення, яким було нараховано пеню за порушення строків розрахунків у сфері зовнішньоекономічної діяльності. Про це повідомила пресслужба ДПС.

Верховний Суд зазначив, що положення Інструкції про порядок валютного нагляду банків за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, затвердженої постановою Правління НБУ від 2 січня 2019 року № 7, не передбачають можливості завершення валютного нагляду у зв’язку з проведенням розрахунків шляхом передачі векселя в рахунок оплати за поставлений товар.

З огляду на це, колегія суддів дійшла висновку, що передача векселя в рахунок оплати за поставлений товар за операцією з експорту не є обставиною, з якою Інструкція пов’язує завершення валютного нагляду за дотриманням граничних строків розрахунків. Розрахунки за експортними операціями мають проводитися виключно шляхом зарахування грошових коштів на рахунки резидентів у банках України.

Таким чином, реалізуючи мету касаційного провадження у цій справі, колегія суддів сформулювала такий правовий висновок. Статтею 13 Закону України «Про валюту і валютні операції», який є спеціальним законом у сфері здійснення валютних операцій, передбачено проведення розрахунків за експортними операціями резидентів виключно у грошовій формі. Це включає надходження валютних цінностей у національній чи іноземній валюті, перерахованій у національну валюту за курсом Національного банку України. Грошові кошти мають бути зараховані на рахунки резидентів у банках України у строки, зазначені в договорах, але не пізніше строків та обсягів, встановлених Національним банком України.

ПРО КОМПАНІЮ

З 2006 року SCHNEIDER GROUP підтримує міжнародні компанії при виході на ринок України. Портфоліо SCHNEIDER GROUP містить повний перелік послуг: від аналізу ринку та пошуку партнерів до комплексного бухгалтерського супроводу, юридичного та податкового консалтингу та послуг тимчасового управління.

Ми беремо на себе вирішення усіх непрофільних завдань для того, щоб наші клієнти могли сфокусуватися на розвитку бізнесу. Ми допомагаємо нашим клієнтам організовувати їх бізнес в Україні таким чином, щоб він був максимально прозорим для міжнародного менеджменту та відповідав вимогам законодавства України, разом з тим наші експерти пропонують цінні поради щодо найкращих практик з оптимізації процесів, зменшення ризиків та зниження витрат. Успіхи наших клієнтів - наші успіхи.

ГОТОВІ ДО СПІВПРАЦІ? ПИШІТЬ НАМ
loading captcha...
Завантажується...