Унормовано окремі питання щодо фінмоніторингу клієнтів - політично значущих осіб

14/09/2023

Національний банк України унормував питання забезпечення небанківськими фінансовими установами належного застосування ризик-орієнтованого підходу до клієнтів, які є політично значущими особами (Politically Exposed Persons, РЕРs).

Згідно з постановою Правління НБУ від 5 вересня 2023 року № 108, яка набрала чинності з 7 вересня 2023 року, установи фінансового моніторингу мають відійти від формального підходу до встановлення рівня ризику для РЕРs і нести відповідальність за неналежне застосування ризик-орієнтованого підходу. Кожен випадок присвоєння рівня ризику РЕРs має бути належним чином обґрунтовано.

Додатково, Національний банк пом'якшив окремі норми щодо заходів установ з питань джерел статків РЕРs та джерел коштів, пов'язаних з їх фінансовими операціями. Це включає підвищення лімітів на обсяги фінансових операцій, які може здійснювати РЕР через установу, з 200 тис. гривень за квартал до 400 тис. гривень за місяць. Це є однією з умов для невжиття заходів щодо встановлення джерел статків РЕРs.

Ці зміни спрямовані на поліпшення регулювання фінансового моніторингу та забезпечення ефективного застосування ризик-орієнтованого підходу в контексті обслуговування РЕРs в Україні.

ПРО КОМПАНІЮ

З 2006 року SCHNEIDER GROUP підтримує міжнародні компанії при виході на ринок України. Портфоліо SCHNEIDER GROUP містить повний перелік послуг: від аналізу ринку та пошуку партнерів до комплексного бухгалтерського супроводу, юридичного та податкового консалтингу та послуг тимчасового управління.

Ми беремо на себе вирішення усіх непрофільних завдань для того, щоб наші клієнти могли сфокусуватися на розвитку бізнесу. Ми допомагаємо нашим клієнтам організовувати їх бізнес в Україні таким чином, щоб він був максимально прозорим для міжнародного менеджменту та відповідав вимогам законодавства України, разом з тим наші експерти пропонують цінні поради щодо найкращих практик з оптимізації процесів, зменшення ризиків та зниження витрат. Успіхи наших клієнтів - наші успіхи.

ГОТОВІ ДО СПІВПРАЦІ? ПИШІТЬ НАМ
loading captcha...
Завантажується...