Суттєві зміни в галузі інтелектуальної власності

07/09/2023

18 вересня 2023 року набувають чинності зміни до Постанови Кабміну від 23 грудня 2004 року № 1716.

Однією з найочікуваніших та ключових змін є введення нових зборів та активізація механізму post-grant opposition для винаходів, корисних моделей та промислових зразків.

По-перше, цей адміністративний механізм був спрямований на перегляд інтелектуальних прав та їх можливу ануляцію, який вже давно був закріплений у профільних законодавчих актах, але відсутність установлених зборів утримувала Апеляційну палату НОІВ від розгляду таких справ, і визнання прав недійсними було можливим лише в судовому порядку.

По-друге, слід зауважити, що розмір знижки за подання заявок на реєстрацію товарних знаків у електронному вигляді збільшено з 20% до 25%. Іншими словами, мінімальний розмір збору за подання заявки для одного заявника на один клас товарів або послуг тепер становитиме 3000 гривень.

По-третє, на жаль, вартість окремих зборів зросла, зокрема відзначається суттєве збільшення вартості зборів за звернення до Апеляційної палати НОІВ:

  • За подання до Апеляційної палати заперечення проти рішення за заявкою на торговельну марку - було 3400 грн, стало 6800 грн.
  • За подання до Апеляційної палати заперечення проти рішення за заявкою на промисловий зразок - було 3400 грн, стало 4000 грн.
  • За подання до Апеляційної палати заперечення проти рішення за заявкою на реєстрацію географічного зазначення - було 3400 грн, стало 6800 грн.

До того ж, в рамках цього регуляторного акту були впроваджені технічні зміни, спрямовані на гармонізацію термінології із відповідними профільними законами у сфері інтелектуальної власності.

ПРО КОМПАНІЮ

З 2006 року SCHNEIDER GROUP підтримує міжнародні компанії при виході на ринок України. Портфоліо SCHNEIDER GROUP містить повний перелік послуг: від аналізу ринку та пошуку партнерів до комплексного бухгалтерського супроводу, юридичного та податкового консалтингу та послуг тимчасового управління.

Ми беремо на себе вирішення усіх непрофільних завдань для того, щоб наші клієнти могли сфокусуватися на розвитку бізнесу. Ми допомагаємо нашим клієнтам організовувати їх бізнес в Україні таким чином, щоб він був максимально прозорим для міжнародного менеджменту та відповідав вимогам законодавства України, разом з тим наші експерти пропонують цінні поради щодо найкращих практик з оптимізації процесів, зменшення ризиків та зниження витрат. Успіхи наших клієнтів - наші успіхи.

ГОТОВІ ДО СПІВПРАЦІ? ПИШІТЬ НАМ
loading captcha...
Завантажується...