Резиденти України зможуть сплачувати борги нерезидентам за новими кредитами

03/07/2023

Постанова Правління Національного банку України від 20 червня 2023 року № 77 внесла зміни до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18 "Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану".

Згідно з новим підпунктом 43 пункту 14 зазначеної постанови, уповноваженим установам заборонено здійснювати транскордонний переказ валютних цінностей з України або переказ коштів на кореспондентські рахунки банків-нерезидентів у гривнях або іноземній валюті, за виключенням певних випадків:

  1. переказ коштів з метою виконання боргових зобов'язань резидента-позичальника перед нерезидентом за кредитним договором або договором позики, за яким надання або отримання загальної суми кредиту або позики (включаючи поворотну фінансову допомогу) здійснюється після 20 червня 2023 року і за умови:
  • кошти за кредитом або позикою надходять з-за кордону в Україну для зарахування на поточний рахунок резидента-позичальника в банку в Україні після 20 червня 2023 року;
  • за кредитом або позикою, одержуваними резидентом-позичальником на строк не більше трьох років, переказ коштів на виконання зобов'язань цього позичальника за відповідним кредитним договором або договором позики з нерезидентом здійснюється лише за рахунок власних коштів в іноземній валюті такого позичальника;
  • за кредитом або позикою, одержуваними резидентом-позичальником на строк більше трьох років, протягом перших трьох років з дати першого одержання основної суми кредиту або позики, переказ коштів з метою повернення основної суми кредиту або позики здійснюється лише за рахунок власних коштів в іноземній валюті такого позичальника.
  • при здійсненні переказу коштів дотримуються вимоги пунктів 19-5 - 19-7 цієї постанови.
ПРО КОМПАНІЮ

З 2006 року SCHNEIDER GROUP підтримує міжнародні компанії при виході на ринок України. Портфоліо SCHNEIDER GROUP містить повний перелік послуг: від аналізу ринку та пошуку партнерів до комплексного бухгалтерського супроводу, юридичного та податкового консалтингу та послуг тимчасового управління.

Ми беремо на себе вирішення усіх непрофільних завдань для того, щоб наші клієнти могли сфокусуватися на розвитку бізнесу. Ми допомагаємо нашим клієнтам організовувати їх бізнес в Україні таким чином, щоб він був максимально прозорим для міжнародного менеджменту та відповідав вимогам законодавства України, разом з тим наші експерти пропонують цінні поради щодо найкращих практик з оптимізації процесів, зменшення ризиків та зниження витрат. Успіхи наших клієнтів - наші успіхи.

ГОТОВІ ДО СПІВПРАЦІ? ПИШІТЬ НАМ
loading captcha...
Завантажується...