Підсанкційні системно важливі банки буде виведено з ринку

06/07/2023

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури виведення з ринку банку в умовах воєнного стану» від 29 травня 2023 року, № 3111-IX, набрав чинності.

Зазначеними змінами встановлено нові пункти 15 і 16 розділу VII «Прикінцеві положення» Закону України «Про банки і банківську діяльність». Згідно з ними, протягом дії воєнного стану в Україні, у випадку застосування санкцій іноземними державами (за винятком держав, які здійснюють збройну агресію проти України) або міжнародними організаціями з причин, що становлять загрозу інтересам вкладників, кредиторів та стабільності банківської системи, Національний банк України має прийняти рішення про виведення з ринку системно важливого банку, визначеного Національним банком України.

У разі такого рішення системно важливий банк виводиться з ринку згідно з процедурою, передбаченою Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», з урахуванням особливостей, визначених відповідним розділом його закону.

Особа, яка зазнала збитків внаслідок виведення з ринку системно важливого банку згідно з вищезазначеними пунктами, має право на відшкодування завданої шкоди згідно з міжнародним правом за рахунок держави (держав), яка здійснила агресію проти України. Задоволення вимог кредиторів банку здійснюється згідно з Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Крім того, забороняється набувати або збільшувати істотну участь у банку особі, якій застосовано санкції іноземними державами (крім держав, що здійснюють збройну агресію проти України) або міжнародними організаціями згідно з Законом України «Про санкції».

ПРО КОМПАНІЮ

З 2006 року SCHNEIDER GROUP підтримує міжнародні компанії при виході на ринок України. Портфоліо SCHNEIDER GROUP містить повний перелік послуг: від аналізу ринку та пошуку партнерів до комплексного бухгалтерського супроводу, юридичного та податкового консалтингу та послуг тимчасового управління.

Ми беремо на себе вирішення усіх непрофільних завдань для того, щоб наші клієнти могли сфокусуватися на розвитку бізнесу. Ми допомагаємо нашим клієнтам організовувати їх бізнес в Україні таким чином, щоб він був максимально прозорим для міжнародного менеджменту та відповідав вимогам законодавства України, разом з тим наші експерти пропонують цінні поради щодо найкращих практик з оптимізації процесів, зменшення ризиків та зниження витрат. Успіхи наших клієнтів - наші успіхи.

ГОТОВІ ДО СПІВПРАЦІ? ПИШІТЬ НАМ
loading captcha...
Завантажується...