Оновлені вимоги щодо діяльності страхових посередників

12/09/2023

З метою підвищення якості страхового ринку в Україні та наближення його до європейських стандартів, НБУ вводить нові вимоги для реєстрації та функціонування страхових посередників.

Ці зміни внесені постановою Правління НБУ від 5 вересня 2023 року № 109. Нові вимоги набули чинності з 8 вересня 2023 року, а оновлене Положення буде діяти з 1 січня 2024 року.

Зміни регулювання страхових посередників в Україні відбуваються у два етапи:

  1. Перший етап, що починається з 1 січня 2024 року, передбачає введення оновленого Положення про реєстрацію страхових та перестрахових брокерів та умови провадження посередницької діяльності у сфері страхування, яке відповідає новим вимогам Закону "Про страхування", що набуває чинності з 1 січня 2024 року.
  2. Другий етап реформ, починаючи з 1 січня 2025 року, передбачає концептуальне оновлення підходів до регулювання посередницької діяльності у сфері страхування, відповідно до вимог Директиви 2016/97/ЄС Європейського Парламенту та Ради ЄС від 20 січня 2016 року про реалізацію страхових продуктів. Серед ключових нововведень буде впроваджено регулювання, реєстрацію та підвищення вимог до кваліфікації і навчання всіх категорій страхових посередників, включаючи страхових агентів та працівників страховиків, які реалізують страхові продукти.

Серед конкретних змін, які вводяться на першому етапі, можна виділити:

  • Уточнення переліку страхових посередників, які підпадають під нові вимоги, включаючи фізичних осіб - підприємців як страхових агентів.
  • Розширення повноважень представництв брокерів-нерезидентів щодо зарахування та перерахування страхових (перестрахових) премій головному офісу брокера-нерезидента.
  • Право виключати з державного реєстру страхових та перестрахових брокерів осіб, пов'язаних з країною-агресором.
  • Встановлення фіксованих строків для подання брокерами опитувальників до Національного банку (до 30 жовтня 2023 року) та зобов'язання про приведення діяльності у відповідність до вимог Положення (до 31 грудня 2023 року).
  • Важливо відзначити, що на другому етапі планується ще більше значущих змін у регулюванні страхових посередників, включаючи підвищення вимог до їхньої кваліфікації та навчання.
ПРО КОМПАНІЮ

З 2006 року SCHNEIDER GROUP підтримує міжнародні компанії при виході на ринок України. Портфоліо SCHNEIDER GROUP містить повний перелік послуг: від аналізу ринку та пошуку партнерів до комплексного бухгалтерського супроводу, юридичного та податкового консалтингу та послуг тимчасового управління.

Ми беремо на себе вирішення усіх непрофільних завдань для того, щоб наші клієнти могли сфокусуватися на розвитку бізнесу. Ми допомагаємо нашим клієнтам організовувати їх бізнес в Україні таким чином, щоб він був максимально прозорим для міжнародного менеджменту та відповідав вимогам законодавства України, разом з тим наші експерти пропонують цінні поради щодо найкращих практик з оптимізації процесів, зменшення ризиків та зниження витрат. Успіхи наших клієнтів - наші успіхи.

ГОТОВІ ДО СПІВПРАЦІ? ПИШІТЬ НАМ
loading captcha...
Завантажується...