Оновлена процедура оповіщення працівників з числа військовозобов’язаних та резервістів.

30/05/2024

Кабінет Міністрів України постановою від 16 травня 2024 р. № 560 затвердив Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період. А постановою від 16.05.2024 № 563 уряд вніс зміни до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Порядок №560 визначає, зокрема залучення підприємств, установ та організацій (тобто роботодавців – юридичних осіб) до проведення призову під час мобілізації. Також у Порядку бачимо норми про процедуру оповіщення військовозобов’язаних та резервістів.

Розберемо детальніше, що ж за новими нормами повинні зробити роботодавці з числа юридичних осіб (органів державної влади та місцевого самоврядування, підприємств, установи чи організацій).

Оповіщення працівників про виклик до ТЦК за місцем роботи

Важливий нюанс: представникам підприємств, установ, організацій надали право вручати повістки на території відповідних юросіб та в місцях виконання працівниками робіт (обов’язків). Надалі за місцем роботи або навчання резервісти та військовозобов’язані можуть бути оповіщені про виклик до ТЦК:

  • представниками підприємства (установи, організації), на (у) якому (якій) він працює;
  • представниками закладу освіти, у якому він навчається;
  • представниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки;
  • групами оповіщення, до складу яких можуть включатися представники районних, міських держадміністрацій (військових адміністрацій), підприємства (установи, організації), територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки та поліцейські.

Повістки для оповіщення представниками підприємств, установ, організацій доставляються їхнім керівникам разом із розпорядженням керівника ТЦК про проведення заходів оповіщення резервістів та військовозобов’язаних.

Призначення представників підприємств (установи, організації), уповноважених вручати повістки, здійснюється наказом відповідного керівника, який є підставою для видачі посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки. Посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, видається головою держадміністрації (військової адміністрації), яке засвідчується його особистим підписом та скріплюється гербовою печаткою. Таке посвідчення дійсне на адміністративно-територіальній одиниці, керівником якої видано посвідчення, у разі пред’явлення паспорта громадянина.

Якщо ж йдеться про роботу груп оповіщення, до яких, як зазначалося вище, можуть залучатися і працівники юросіб, то керівник ТЦК не пізніше ніж за день до проведення таких заходів видає наказ, в якому визначаються, зокрема, підприємства, установи, організації, працівники яких підлягають оповіщенню.

Зауважимо також, що перевірка військово-облікового документа (зокрема в електронній формі) у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років може здійснюватися за місцем роботи уповноваженими представниками ТЦК або поліцейськими.

Оформлення у ТЦК відстрочок для заброньованих працівників

Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації зобов’язані оформити відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаним працівникам (державним службовцям), які заброньовані у порядку, визначеному КМУ, у ТЦК, на території відповідальності якого вони розміщуються. До відповідного ТЦК подаються документи, зазначені у переліку згідно з додатком 5 до Порядку №560.

А у додатку 5 до Порядку №560 для заброньованих за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями, бачимо наступні документи, які подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації:

  • клопотання керівника відповідної юрособи щодо оформлення відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаних, які заброньовані у порядку, визначеному КМУ;
  • витяг із наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаних.

Комісія у ТЦК вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів. Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення. У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки.

Первинний військовий облік за місцем роботи – що змінилося

У відповідь на Постанову № 563, яка внесла зміни до Порядку №1487, встановлено наступне: персональний військовий облік у державних установах, підприємствах та організаціях тепер охоплює громадян України, які є призовниками, військовозобов'язаними або резервістами.

Кожен рік до 25 січня керівники відповідних установ підписують списки персонального військового обліку, які потім реєструються в службі діловодства.

Також уточнено процедуру видачі наказів у разі отримання розпоряджень щодо виклику призовників, військовозобов'язаних або резервістів до ТЦК або органів безпеки. Ці накази повинні бути особисто доведені до відома кожної з цих осіб, а в разі відсутності особистого контакту - відправлені поштовим шляхом.

Зміни до Порядку №1487 також врахували специфіку ведення військового обліку для громадян, які проживають за кордоном.

ПРО КОМПАНІЮ

З 2006 року SCHNEIDER GROUP підтримує міжнародні компанії при виході на ринок України. Портфоліо SCHNEIDER GROUP містить повний перелік послуг: від аналізу ринку та пошуку партнерів до комплексного бухгалтерського супроводу, юридичного та податкового консалтингу та послуг тимчасового управління.

Ми беремо на себе вирішення усіх непрофільних завдань для того, щоб наші клієнти могли сфокусуватися на розвитку бізнесу. Ми допомагаємо нашим клієнтам організовувати їх бізнес в Україні таким чином, щоб він був максимально прозорим для міжнародного менеджменту та відповідав вимогам законодавства України, разом з тим наші експерти пропонують цінні поради щодо найкращих практик з оптимізації процесів, зменшення ризиків та зниження витрат. Успіхи наших клієнтів - наші успіхи.

ГОТОВІ ДО СПІВПРАЦІ? ПИШІТЬ НАМ
loading captcha...
Завантажується...