Нові підходи НБУ до застосування штрафів за порушення в сфері протидії відмиванню брудних коштів

11/07/2023

Національний банк України провів комплексний перегляд та актуалізацію підходів до застосування штрафів у відношенні банків, які порушують ключові вимоги в сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом (ПВК/ФТ) та валютного законодавства.

У рамках цих змін, були визначені штрафи за найпоширеніші порушення в сфері ПВК/ФТ, зокрема:

  1. Порушення вимог законодавства у сфері ПВК/ФТ щодо управління ризиками – до 50 млн грн.
  2. Невідповідність внутрішніх документів з питань ПВК/ФТ вимогам законодавства – до 1 млн грн.

Крім того, були переглянуті та збільшені граничні розміри штрафів за ключові порушення в сфері ПВК/ФТ, зокрема:

  1. Порушення вимог щодо неналежної перевірки клієнтів – до 50 млн грн.
  2. Порушення вимог законодавства у сфері ПВК/ФТ щодо платіжних операцій / переказів коштів – до 10 млн грн.
  3. Неналежне застосування ризик-орієнтованого підходу до клієнтів, які є РЕРs, зокрема встановлення необґрунтованого рівня ризику та вжиття непропорційних заходів відповідно до категорії ризику – до 10 млн грн.

Цей комплексний перегляд та актуалізація підходів щодо застосування штрафів за окремі порушення у сфері ПВК/ФТ та у сфері валютного законодавства сприятиме запобіганню порушенням вимог законодавства банками, збільшить відповідальність за невиконання або неналежне виконання цих вимог, а також покращить дієвість заходів впливу, їх стримувальний характер з метою зміни підходу до належної організації роботи банку та функціонування належної системи управління ризиками.

ПРО КОМПАНІЮ

З 2006 року SCHNEIDER GROUP підтримує міжнародні компанії при виході на ринок України. Портфоліо SCHNEIDER GROUP містить повний перелік послуг: від аналізу ринку та пошуку партнерів до комплексного бухгалтерського супроводу, юридичного та податкового консалтингу та послуг тимчасового управління.

Ми беремо на себе вирішення усіх непрофільних завдань для того, щоб наші клієнти могли сфокусуватися на розвитку бізнесу. Ми допомагаємо нашим клієнтам організовувати їх бізнес в Україні таким чином, щоб він був максимально прозорим для міжнародного менеджменту та відповідав вимогам законодавства України, разом з тим наші експерти пропонують цінні поради щодо найкращих практик з оптимізації процесів, зменшення ризиків та зниження витрат. Успіхи наших клієнтів - наші успіхи.

ГОТОВІ ДО СПІВПРАЦІ? ПИШІТЬ НАМ
loading captcha...
Завантажується...