Невдовзі запрацює Міжнародний реєстр збитків, завданих агресією російської федерації проти України

25/03/2024

Як повідомила пресслужба Міністерства юстиції, технічний запуск Міжнародного реєстру збитків відбудеться в Гаазі в рамках міжнародної конференції «Відновлення справедливості для України».

Реєстр збитків – це система обліку заяв фізичних, юридичних осіб та держави Україна про відшкодування збитків, втрат, шкоди від агресії росії проти України.

Як пояснили у Мін’юсті, реєстр буде містити 40 категорій заяв (втрата життя, катування та сексуальне насильство, а також тілесні ушкодження, примусове переміщення та примусове переселення осіб, втрату майна та доходу, інші форми економічних збитків, пошкодження критичної інфраструктури та інших державних об’єктів тощо). Поки мова йде про відкриття однієї категорії заяв.

Для приймання заяв створено цифрову платформу. Передбачається, що всі заяви будуть тільки у цифровому форматі.

"На нас чекає старт роботи міжнародної комісії, яка буде присуджувати компенсації, орієнтовно на її створення піде щонайменше рік. Паралельно йдуть перемовини з партнерами щодо відкриття Компенсаційного фонду, наповнення якого планується коштом заарештованих активів рф. Попереду ще дуже багато роботи", – зазначила заступниця міністра юстиції та керівниця напряму розробки міжнародного компенсаційного механізму Ірина Мудра.

Як додали у Міністерстві цифрової трансформації, українці зможуть у кілька кліків через Дію подати відповідну заяву. "Це перший кейс міжнародного обміну даними між Україною та Євросоюзом спільно з Міністерством юстиції, для якого використовуватимуть Дію. На першому етапі можна буде надіслати заяви про пошкоджене та знищене житлове нерухоме майно, якщо є акт про обстеження від місцевої влади, згодом цієї вимоги не буде. Крім того, надалі плануємо розширити послугу, щоб громадяни могли подавати через Дію заяви про шкоду життю, здоровʼю, випадки тортур та сексуальне насильство. А також додамо можливість подавати заяви про відшкодування збитків для бізнесу", – пресслужба Мінцифри.

ПРО КОМПАНІЮ

З 2006 року SCHNEIDER GROUP підтримує міжнародні компанії при виході на ринок України. Портфоліо SCHNEIDER GROUP містить повний перелік послуг: від аналізу ринку та пошуку партнерів до комплексного бухгалтерського супроводу, юридичного та податкового консалтингу та послуг тимчасового управління.

Ми беремо на себе вирішення усіх непрофільних завдань для того, щоб наші клієнти могли сфокусуватися на розвитку бізнесу. Ми допомагаємо нашим клієнтам організовувати їх бізнес в Україні таким чином, щоб він був максимально прозорим для міжнародного менеджменту та відповідав вимогам законодавства України, разом з тим наші експерти пропонують цінні поради щодо найкращих практик з оптимізації процесів, зменшення ризиків та зниження витрат. Успіхи наших клієнтів - наші успіхи.

ГОТОВІ ДО СПІВПРАЦІ? ПИШІТЬ НАМ
loading captcha...
Завантажується...