Медичний огляд працівників: порушення та покарання

29/09/2022

Відповідно до ст. 159 Кодексу законів про працю та ст. 14 Закону «Про охорону праці» працівник зобов'язаний проходити в установленому порядку попередні та періодичні медогляди та несе безпосередню відповідальність за порушення зазначених вимог.

За порушення таких вимог ст. 41 КУпАП встановлює у якості покарання накладення штрафу:

  • на працівників - від 4 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян,
  • а для посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності та громадян-суб'єктів підприємницької діяльності - від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Окрім цього, ст. 43 Закону «Про охорону праці» встановлює, що сплата штрафу не звільняє юридичну або фізичну особу, яка відповідно до законодавства використовує найману працю, від усунення виявлених порушень у визначені строки.

Додатково, не слід забувати, що в разі, коли непроведення медичних оглядів призводить до заподіяння шкоди здоров'ю працівника, керівник може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за ст. 271 «Порушення вимог законодавства про охорону праці» ККУ.

ПРО КОМПАНІЮ

З 2006 року SCHNEIDER GROUP підтримує міжнародні компанії при виході на ринок України. Портфоліо SCHNEIDER GROUP містить повний перелік послуг: від аналізу ринку та пошуку партнерів до комплексного бухгалтерського супроводу, юридичного та податкового консалтингу та послуг тимчасового управління.

Ми беремо на себе вирішення усіх непрофільних завдань для того, щоб наші клієнти могли сфокусуватися на розвитку бізнесу. Ми допомагаємо нашим клієнтам організовувати їх бізнес в Україні таким чином, щоб він був максимально прозорим для міжнародного менеджменту та відповідав вимогам законодавства України, разом з тим наші експерти пропонують цінні поради щодо найкращих практик з оптимізації процесів, зменшення ризиків та зниження витрат. Успіхи наших клієнтів - наші успіхи.

ГОТОВІ ДО СПІВПРАЦІ? ПИШІТЬ НАМ
loading captcha...
Завантажується...