Банкам рекомендовано враховувати факти включення їхніх клієнтів до санкційних списків

27/06/2023

Банкам рекомендується враховувати факти включення своїх клієнтів до санкційних списків іноземних держав і міждержавних об'єднань під час впровадження заходів щодо управління ризиками. Цю рекомендацію надав Національний банк України (НБУ) у листі від 2 червня 2023 року, повідомляє пресслужба регулятора.

Враховуючи масштабні санкційні заходи проти Росії, Білорусі та Ірану, які були введені відповідно до загрози для незалежності, державного суверенітету та територіальної цілісності України, фінансовим установам рекомендується застосовувати додаткові заходи обережності для управління ризиками, пов'язаними з санкціями, які застосовуються країнами-партнерами.

Національний банк наголосив, що наряду з репутаційними ризиками для банків, пов'язаними з обслуговуванням клієнтів, що перебувають під санкціями, існує й ризик блокування коштів, пов'язаний зі здійсненням операцій таких клієнтів через кореспондентські рахунки, відкриті в банках за кордоном.

НБУ рекомендує банкам регламентувати наступні питання відносно фінансового моніторингу у своїх внутрішніх документах:

  1. Включення критерію ризику, пов'язаного зі застосуванням санкцій іноземними державами та міждержавними об'єднаннями, до переліку критеріїв ризику за типом клієнта.
  2. Визначення переліку іноземних держав та міждержавних об'єднань, санкційні обмеження яких слід враховувати при оцінці ризиків клієнтів.
  3. Встановлення підходу до установлення та підтримання ділових відносин з клієнтами, які перебувають під санкціями, з урахуванням ризик-апетиту банку або групи.

Ці заходи спрямовані на підвищення ефективності управління ризиками, пов'язаними з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму та розповсюдженням зброї масового знищення.

ПРО КОМПАНІЮ

З 2006 року SCHNEIDER GROUP підтримує міжнародні компанії при виході на ринок України. Портфоліо SCHNEIDER GROUP містить повний перелік послуг: від аналізу ринку та пошуку партнерів до комплексного бухгалтерського супроводу, юридичного та податкового консалтингу та послуг тимчасового управління.

Ми беремо на себе вирішення усіх непрофільних завдань для того, щоб наші клієнти могли сфокусуватися на розвитку бізнесу. Ми допомагаємо нашим клієнтам організовувати їх бізнес в Україні таким чином, щоб він був максимально прозорим для міжнародного менеджменту та відповідав вимогам законодавства України, разом з тим наші експерти пропонують цінні поради щодо найкращих практик з оптимізації процесів, зменшення ризиків та зниження витрат. Успіхи наших клієнтів - наші успіхи.

ГОТОВІ ДО СПІВПРАЦІ? ПИШІТЬ НАМ
loading captcha...
Завантажується...