BankID НБУ: Посилення вимог до учасників та захисту даних користувачів

06/09/2023

1 вересня 2023 року Національним банком України з метою забезпечення ефективного розвитку Системи BankID прийнято Постанову № 105 для посилення захисту даних користувачів та уточнення низки вимог, які стосуються відповідальності її учасників.

Однією з ключових змін, внесених у систему, є уточнення вимог до абонентів - ідентифікаторів, що наразі налічує 38 банків, які підключені до системи.

Згідно з новими вимогами, користувачі повинні здійснювати багатофакторну автентифікацію. Це означає, що для підтвердження своєї особи користувач повинен використовувати щонайменше два фактори автентифікації, кожен із яких належить до різних категорій (знання, володіння, притаманність) і незалежний від інших факторів. Це забезпечує більший рівень безпеки, оскільки ускладнює можливість одночасної компрометації всіх факторів.

Абоненти системи мають строк до 1 березня 2024 року, щоб адаптувати свою діяльність та відповісти вимогам щодо багатофакторної автентифікації користувачів.

Крім того, Національний банк України також уточнив обов'язки учасників Системи BankID з метою захисту прав споживачів та їхніх даних. Тепер учасники повинні надавати один одному інформацію на запит для вирішення спірних питань, що можуть виникати між користувачем та абонентом.

Додатково, НБУ розширив свої права та уточнив повноваження Ради системи з метою посилення відповідальності абонентів за дотриманням умов користування Системою BankID та упорядкування процесів у ній. Це сприятиме підвищенню безпеки та ефективності системи.

Ще однією важливою зміною є збільшення строку зберігання інформації про передачу даних користувача через Систему BankID до 5 років. Це робиться з метою захисту прав абонентів у разі виникнення спірних ситуацій та підвищення надійності системи.

Важливо зазначити, що вказані зміни набирають чинності з 5 вересня 2023 року, за винятком норм щодо багатофакторної автентифікації користувачів, які стартують з 1 березня 2024 року. НБУ закликає абонентів Системи BankID привести свою діяльність у відповідність до оновлених вимог до 1 грудня 2023 року. Ці заходи підвищать рівень безпеки та довіри користувачів до системи BankID НБУ.

ПРО КОМПАНІЮ

З 2006 року SCHNEIDER GROUP підтримує міжнародні компанії при виході на ринок України. Портфоліо SCHNEIDER GROUP містить повний перелік послуг: від аналізу ринку та пошуку партнерів до комплексного бухгалтерського супроводу, юридичного та податкового консалтингу та послуг тимчасового управління.

Ми беремо на себе вирішення усіх непрофільних завдань для того, щоб наші клієнти могли сфокусуватися на розвитку бізнесу. Ми допомагаємо нашим клієнтам організовувати їх бізнес в Україні таким чином, щоб він був максимально прозорим для міжнародного менеджменту та відповідав вимогам законодавства України, разом з тим наші експерти пропонують цінні поради щодо найкращих практик з оптимізації процесів, зменшення ризиків та зниження витрат. Успіхи наших клієнтів - наші успіхи.

ГОТОВІ ДО СПІВПРАЦІ? ПИШІТЬ НАМ
loading captcha...
Завантажується...