Актуальні новини на тему Rebuild Ukraine

11/07/2024

Один із видів страхування може стати довгостроковим джерелом фінансування для економіки України.

Заступниця голови НБУ Катерина Рожкова вважає, що в Україні є значний потенціал для розвитку страхування життя, яке може забезпечити довгострокові кошти для економіки. У світі частка премій зі страхування життя до ВВП становить 2,7%, у країнах, що розвиваються, 1,6%, тоді як в Україні цей показник дорівнює 0,08%.

“У 2023 році премії зі страхування життя складали близько 41% від загальних страхових премій у світі, а в Україні – 11,1%”, – зазначила Рожкова.

НБУ разом із ринковими учасниками працюють над створенням майбутньої моделі ринку страхування життя. На даний момент цей ринок в Україні представлений лише 12 компаніями, які займаються різними накопичувальними та ризиковими продуктами.

Накопичувальне страхування має низький попит, і зміни в цьому сегменті можливі лише зі стабілізацією економіки, розвитком ринку капіталу та покращенням добробуту громадян. Водночас, ризикове страхування життя набуває особливого значення в умовах війни.

Мінекономіки України презентувало перші програми в межах Ukraine Investment Framework (UIF) на суму €1,4 млрд, затверджені Єврокомісією на URC в Берліні.

Огляд програм Міжнародних фінансових організацій (МФО) включає:

  • €1,05 млрд для гарантій розширення чинних програм МФО.
  • €289 млн для змішаного фінансування та грантів.
  • €55,5 млн на технічну допомогу для доопрацювання інвестиційних проєктів та подання заявок на фінансування.

Програми першого етапу спрямовані на підтримку відновлення та реконструкції України в таких секторах:

  1. Енергетика:
  2. -Розвиток і модернізація енергетичної інфраструктури.

    -Інвестиції в проєкти відновлюваної енергетики.

  3. Інфраструктура:
  4. -Відновлення та будівництво транспортних систем, доріг і мостів.

    -Реконструкція житлових та комерційних будівель.

  5. Підтримка малих та середніх підприємств (МСП):
  6. -Надання фінансової підтримки для розвитку підприємництва.

    -Створення програм для підвищення конкурентоспроможності МСП.

Приватні та державні компанії, а також муніципалітети зможуть отримати фінансування як напряму від МФО, так і через локальні банки-партнери. Мінекономіки також працює над запуском Project Preparation Facility для збільшення кількості готових для залучення фінансування проєктів, оскільки багато з них ще мають недостатній ступінь готовності.

Іноземні інвестори, які заходитимуть на ринок відбудови України, завозитимуть своїх спеціалістів; вартість проєктів зростатиме.

Українська будівельна галузь страждає від дефіциту кадрів, відтак, девелопери почали підвищувати зарплати. Експерти зазначають: “Щодо залучення мігрантів, така практика була та є, але з початком війни вона суттєво скоротилася і наразі немає масштабного поширення. Але компанії прораховують можливості залучення мігрантів як з ближнього зарубіжжя, так і з більш віддалених країн Азії та Африки”.

Натомість в Українському союзі промисловців і підприємців звертають увагу на те, що великі іноземні компанії, які заходитимуть на ринок відбудови України, будуть завозити частину своїх спеціалістів. Це здорожчуватиме такі проєкти.

“Відтак, слід підходити до кожного з них адресно – передовсім, зважати, чиє фінансування. Якщо значна частина виділятиметься з держбюджету, то ми безумовно за те, щоб створювалися робочі місця саме серед наших громадян. Якщо левова частка фінансування – кошти інвесторів, фондів тощо, то, можливо, залучення їх фахівців виправдане”, – зауважив президент союзу Анатолій Кінах.

Україна продовжує заробляти на приватизації: Інститут землеустрою продали у 18 разів дорожче власнику бурштинового бізнесу, на черзі – нафтова компанія.

Фонд державного майна провів аукціон з приватизації Рівненського науково-дослідного та проєктного інституту землеустрою. Це офісна будівля в центрі міста. Переможцем торгів стала консалтингова компанія. Ціна зросла в понад 18 разів — з ₴3,5 млн ($86,210) до ₴65 млн ($1,6 млн).

Тим часом Фонд держмайна завершив реєстрацію права власності держави на нафтову компанію “Альянс-Україна”. Вона готується до продажу. Активи нафтотрейдера оцінюються у понад ₴450 млн. Націоналізовану компанію передали ФДМУ після відповідного рішення Вищого антикорупційного суду, ухваленого у квітні.

Цим же рішенням Фонд отримав 49% у компанії “Альянс Холдинг”, 51% якої володіє компанія Shell. Команда Фонду наразі очищує націоналізовану частку та реєструє право власності за державою.

Україна додатково витратить на посилення стійкості енергосистеми ₴759 млн, а один з найбільших виробників цементу інвестує $15 млн у власне енергозабезпечення.

Уряд затвердив порядок використання коштів Державного фонду декарбонізації та енергоефективної трансформації. Йдеться про додаткову програму енергоефективності та посилення стійкості енергосистеми України на ₴759 млн. Кошти підуть передусім на зниження ставок по кредитах для реалізації проєктів енергоефективності та встановлення альтернативних джерел енергії.

Як зауважив в ефірі телемарафону голова Державної інспекції енергетичного нагляду Руслан Слободян, пошкоджені внаслідок російських обстрілів ТЕС в Україні ремонтуються цілодобово. Загальна потужність пошкоджених об’єктів перевищила 9 ГВт. Він додав, що одночасно в Україні триває розбудова розподіленої генерації. Зокрема, долати дефіцит допомагає сонячна енергія.

Водночас Concorde Capital, співвласник Криворізького цементного заводу, інвестує $15 млн в електростанцію на 24 МВт, яка має зробити “Кривий Ріг Цемент” – одного з найбільших виробників цементу в Україні – незалежним від зовнішнього енергопостачання. Інвесткомпанія також планує побудувати 40 МВт накопичувальних потужностей.

ПРО КОМПАНІЮ

З 2006 року SCHNEIDER GROUP підтримує міжнародні компанії при виході на ринок України. Портфоліо SCHNEIDER GROUP містить повний перелік послуг: від аналізу ринку та пошуку партнерів до комплексного бухгалтерського супроводу, юридичного та податкового консалтингу та послуг тимчасового управління.

Ми беремо на себе вирішення усіх непрофільних завдань для того, щоб наші клієнти могли сфокусуватися на розвитку бізнесу. Ми допомагаємо нашим клієнтам організовувати їх бізнес в Україні таким чином, щоб він був максимально прозорим для міжнародного менеджменту та відповідав вимогам законодавства України, разом з тим наші експерти пропонують цінні поради щодо найкращих практик з оптимізації процесів, зменшення ризиків та зниження витрат. Успіхи наших клієнтів - наші успіхи.

ГОТОВІ ДО СПІВПРАЦІ? ПИШІТЬ НАМ
loading captcha...
Завантажується...