Актуальні новини на тему Rebuild Ukraine

13/02/2024

Міністерство відновлення України розробляє комплекс заходів для вирішення проблеми будівельних відходів на основі принципів циркулярної економіки, повідомила заступниця міністра Наталія Козловська.

Згідно з місцевою владою, станом на кінець 2023 року по всій країні накопичилася понад 450 000 тонн будівельних відходів внаслідок руйнувань.

"Керування та переробка таких великих обсягів вимагатиме значних фінансових, людських і технологічних ресурсів. Наразі в Україні відсутня традиція глибокої переробки будівельних відходів, показник переробки становить 6% від загальної кількості. Однак у нашому баченні відновлення країни ці відходи мають потенціал стати майбутнім ресурсом для будівельної галузі", - підкреслила Козловська.

Розв'язання цієї проблеми передбачається комплексно за такими основними напрямами:

  1. Створення необхідної нормативної бази щодо технології сортування та перероблення відходів і впровадження відповідних технологічних процесів.
  2. Розробка каталогу будівельної продукції, виготовленої із використанням матеріалів на основі перероблених відходів.
  3. Подальша розробка стандартів виготовлення такої будівельної продукції.

У майбутньому, відповідні цільові показники мають бути враховані в стратегіях розвитку громад.

У другому кварталі цього року в Україні планується запустити страхування від воєнних та політичних ризиків.

Експортно-кредитне агентство (ЕКА) планує розпочати страхування інвестицій від воєнних та політичних ризиків у другому кварталі цього року, повідомили в Європейській бізнес-асоціації (ЄБА). Це пов'язано з тим, що цього року набрав чинності закон, який розширює сферу діяльності ЕКА на страхування прямих інвестицій та інвестиційних кредитів, спрямованих на розвиток експортоорієнтованих підприємств.

Перелік воєнних та політичних ризиків, а також умови та порядок страхування та перестрахування мають бути визначені у постанові Кабінету Міністрів України, яка наразі розробляється Міністерством економіки України та Національним банком. Цей документ буде опублікований у найближчі місяці.

ЕКА вже готує кілька продуктів, які, як очікується, вже цього року зможе використовувати бізнес:

  • страхування міжнародних та національних прямих інвестицій в Україну та дивідендів;
  • страхування кредитів, пов'язаних з інвестиціями;

Компенсація може бути отримана у разі повної зупинки діяльності за принципом "business interruption" (компенсується різниця між вартістю інвестицій до події та вартістю після події).

Європейська комісія оголосила про підписання угоди з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) щодо надання фінансових гарантій для приваблення інвестицій для відновлення України.

Згідно з угодою, Європейський Союз надасть IFC фінансові гарантії на суму до €90 млн для підтримки інвестицій в Україну в рамках програми Better Futures (BFP) IFC. Очікується, що приватні інвестиції в рамках цієї програми складуть понад €500 млн і охоплять різні сектори, такі як інфраструктура, виробництво товарів, декарбонізація та збереження ресурсів.

Європейський фонд сталого розвитку плюс (EFSD+) є частиною інвестиційної структури ЄС, яка підтримує державні та приватні інвестиції в країнах-партнерах по всьому світу. Фінансові гарантії, надані в рамках EFSD+, є юридично обов'язковими угодами, за якими ЄС зобов'язується виплатити відповідну суму в разі фінансових втрат, які можуть виникнути у кредиторів.

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надасть кредит в розмірі €200 млн для модернізації потужностей компанії "Укргідроенерго".

Кредит, який надається під державну гарантію, розподіляється на дві частини: до €150 млн на закупівлю критично важливого обладнання для Дніпровської та Середньодніпровської гідроелектростанцій і до €50 млн на надання екстреної фінансової підтримки для забезпечення ліквідності "Укргідроенерго".

Цей кредит буде розділений на два транші по €100 млн кожен. Перший транш буде фінансуватися ЄБРР, а другий - коштами, які надаються Італією. За допомогою цих коштів замінять чотири зношені гідроагрегати Дніпровської гідроелектростанції та відновлять козлові крани на Середньодніпровській ГЕС.

Очікується, що після заміни гідроагрегатів загальна виробнича потужність гідроелектростанцій збільшиться на 16%. Цей проєкт також сприятиме покращенню фінансового становища "Укргідроенерго" та допоможе зміцнити її ліквідність, особливо в умовах збільшення зобов'язань за комунальні послуги.

Україна запускає Ukraine Development Fund та очікує на $30 млрд інвестицій за чотири роки завдяки Ukraine Facility.

Міністерка економіки Юлія Свириденко на Всесвітньому економічному форумі в Давосі повідомила, що ведеться робота над Ukraine Development Fund та іншими інструментами для залучення інвестицій.

“Війна не є перешкодою для інвестицій. У 2023 році загальний обсяг прямих іноземних інвестицій в Україну зріс, і ми плануємо збільшити їхній обсяг цього та наступного років, щоб вийти на довоєнні показники”, — наголосила Свириденко.

Як уточнила міністерка, Україна продовжує покращувати інвестиційний клімат.

“Ми розширюємо архітектуру страхування від політичних та воєнних ризиків. Запустили страхування суден. Триває робота над покращенням протиповітряного захисту”, — зазначила міністр.

Україна продовжує реформи, важливі для ефективної роботи бізнесу, і створює додаткові інвестиційні можливості.

“Інвестиційний механізм в рамках Ukraine Facility сприятиме залученню щонайменше $30 млрд додаткових інвестицій протягом наступних чотирьох років через надання гарантій міжнародним фінансовим організаціям. Крім того, працюємо над запуском Фонду розвитку України, спрямованого на реалізацію значних капіталомістких інвестиційних проектів для відновлення України”, — додала Свириденко.

ПРО КОМПАНІЮ

З 2006 року SCHNEIDER GROUP підтримує міжнародні компанії при виході на ринок України. Портфоліо SCHNEIDER GROUP містить повний перелік послуг: від аналізу ринку та пошуку партнерів до комплексного бухгалтерського супроводу, юридичного та податкового консалтингу та послуг тимчасового управління.

Ми беремо на себе вирішення усіх непрофільних завдань для того, щоб наші клієнти могли сфокусуватися на розвитку бізнесу. Ми допомагаємо нашим клієнтам організовувати їх бізнес в Україні таким чином, щоб він був максимально прозорим для міжнародного менеджменту та відповідав вимогам законодавства України, разом з тим наші експерти пропонують цінні поради щодо найкращих практик з оптимізації процесів, зменшення ризиків та зниження витрат. Успіхи наших клієнтів - наші успіхи.

ГОТОВІ ДО СПІВПРАЦІ? ПИШІТЬ НАМ
loading captcha...
Завантажується...