Актуальні новини на тему Rebuild Ukraine

27/11/2023

Швеція готова підтримувати інвестиції в Україну

Уряд Швеції пропонує виділити 333 млн. шведських крон на спеціальні експортні кредитні гарантії для компаній, які торгують з Україною. Гарантії покриватиме Експортно-кредитне агентство Швеції. Вони поширюватимуться на експорт шведських компаній. Поліси видаватимуться з 2024 року і застосовуватимуться до транзакцій протягом максимум трьох років, але не пізніше кінця 2026 року. Для українських та шведських компаній це означає більш безпечні умови для логістики, захищеність інвестицій та отримання компенсації у випадку форс-мажору.

На програми швидкої відбудови України знадобиться $15 млрд

У цьому році було профінансовано лише частину потреб, решта витрат переходять на 2024 рік, повідомив прем’єр-міністр.

З Фонду ліквідації наслідків збройної агресії виділено 62,3 млрд. грн. на різні програми відновлення. Активно реалізується програма єВідновлення, на яку спрямовано 4,4 млрд. грн. Для 16 тисяч українських родин вже затверджено виплати на ремонти житла.

Також проводиться інтенсивна робота з партнерами щодо наповнення Фонду ліквідації наслідків збройної агресії за рахунок конфіскованих російських активів. Уряд також виділив Херсонській області додаткові 335 млн. грн. на ліквідацію наслідків підриву Каховської гідроелектростанції.

Японія допоможе Україні з відновленням інфраструктури та агросектору

“Навесні разом з JICA ми підписали грантові угоди на суму близько $600 млн. Наша ціль покрити з цих коштів нагальні потреби у відновленні транспорту, енергетики, управлінні відходами, водопостачанні та інших сфер економіки. У довгостроковій перспективі наша співпраця сприятиме системному перезапуску економіки та поверненню українців додому”, – повідомили у Мінінфраструктури.

Урядовці з Мінагрополітики також зустрілись з делегацією JICA. Старший віцепрезидент JICA, Наокі Андо, запевнив у підтримці та допомозі Україні з боку уряду Японії. Зокрема, в питанні гуманітарного розмінування та щодо відновлення агросектору.

Японська компанія збудує на Київщині завод з утилізації будівельних руїн

Міжнародна компанія Miyamoto International планує сприяти створенню комплексної системи переробки будівельних відходів на Київщині. Зусилля спрямовані на вирішення проблеми утилізації будівельних руїн, що нагромаджуються через російську збройну агресію.

Ця ініціатива відповідає стратегічним цілям влади області, яка прагне забезпечити переробку будівельних залишків з використанням сучасних технологій для подальшого їх використання. Цей проект також сприятиме розвитку економіки області.

Представники Київської ОВА повідомляють про обговорення пропозиції гендиректора Miyamoto International щодо будівництва комплексу для переробки відходів на Київщині, проект якого уже впроваджується в Україні за підтримки міжнародних донорів, але вимагає додаткової підготовки, техніко-економічної обґрунтованості та фінансування.

Швеція візьметься за розробку плану “зеленого” переходу та відновлення для України

Інститут довкілля Стокгольма (SEI) запускає проєкт із розроблення для України дорожньої карти досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року через “зелений” перехід і відновлення, повідомив керівник команди з екологічної політики інституту. За його словами, розробку проєкту фінансує уряд Швеції. Дорожня карта, зокрема, має бути розроблена до червня 2025 року. Далі на основі дорожньої карти передбачається “напрацювання низки конкретних проєктів за участю конкретних донорів”, і цей процес планується завершити в березні 2026 року.

Розроблення дорожньої карти для України базуватиметься на принципах “зеленого” переходу, ухвалених у Європі, а сама вона міститиме цілі України та механізми їх досягнення в коротко-, середньо- і довгостроковій перспективі.

Велика Британія та Німеччина готові допомагати Україні у відновленні ще до закінчення війни

Мінвідновлення за підтримки уряду Великої Британії оголосило конкурс для відбору українських громад, аби підтримати їх у розробці планів відновлення в межах спільного проєкту “Раннє відновлення України”. Десяти територіальним громадам, які постраждали від агресії рф, допоможуть підготувати плани відновлення та розвитку та відповідну проєктно-кошторисну документацію.

Водночас державний секретар федерального Міністерства економіки Німеччини Йохен Фласбарт оголосив, що ФРН виділить €200 млн на відновлення України. За його словами, гроші спрямують на освіту, охорону здоров’я, відновлення постачання питної води, а також на відбудову міст.

Україна потребує залучення додатково 4,5 млн людей для відбудови

Україні після війни та міграції потрібно залучити щонайменше 4,5 млн громадян для відновлення та перебудови української економіки. Уряд планує заохочувати повернення українців що сприятиме економічному відновленню.

"Якщо нам вдасться це зробити, то можемо суттєво прискорити процес відновлення", - вважає міністр економіки.

Водночас Кабмін наразі не розглядає варіантів із залученням робочої сили з інших країн та віддає перевагу проєктам, які мотивуватимуть українців повертатися. “Опитування кажуть, що більшість людей хоче повернутися. Для цього потрібно три умови: безпека, житло і робота”, – пояснила міністр.

Відтак, за її словами, уряд працює над проєктами гуманітарного розмінування, програмою створення чи розвитку бізнесу єРобота, перекваліфікацією, іпотечним кредитуванням “єОселя”. Понад 6 млн українців залишаються за кордоном через вторгнення, і до 3,3 млн з них можуть повернутися.

ЄІБ виділить Україні €450 млн на два проєкти відновлення

Перші два транші від Європейського інвестиційного банку по €100 млн з запланованих загальних €450 млн можуть бути затверджені найближчим часом, орієнтовно до кінця 2023 року. Кошти будуть розподілені на два проєкти:

  1. Ukraine Recovery III FL (€250 млн, перший транш – €100 млн): спрямований на фінансування критично важливої соціальної та міської інфраструктури пошкодженої внаслідок агресії рф;
  2. Ukraine Water Recovery FL (€200 млн, перший транш – €100 млн): спрямований на фінансування інвестицій у критично важливу водну інфраструктуру в районах, які безпосередньо постраждали від війни або в яких проживає значна кількість ВПО, включаючи заходи, спрямовані на подолання наслідків руйнування Каховської дамби.

Гроші від ЄІБ виділяються в рамках співпраці з Україною, принципи якої закладено у Меморандумі про взаєморозуміння, що підписаний 21 червня 2023 року. Меморандумом передбачено виділення загалом близько €840 млн кредитних коштів на реалізацію пріоритетних проєктів відновлення інфраструктури України.

ПРО КОМПАНІЮ

З 2006 року SCHNEIDER GROUP підтримує міжнародні компанії при виході на ринок України. Портфоліо SCHNEIDER GROUP містить повний перелік послуг: від аналізу ринку та пошуку партнерів до комплексного бухгалтерського супроводу, юридичного та податкового консалтингу та послуг тимчасового управління.

Ми беремо на себе вирішення усіх непрофільних завдань для того, щоб наші клієнти могли сфокусуватися на розвитку бізнесу. Ми допомагаємо нашим клієнтам організовувати їх бізнес в Україні таким чином, щоб він був максимально прозорим для міжнародного менеджменту та відповідав вимогам законодавства України, разом з тим наші експерти пропонують цінні поради щодо найкращих практик з оптимізації процесів, зменшення ризиків та зниження витрат. Успіхи наших клієнтів - наші успіхи.

ГОТОВІ ДО СПІВПРАЦІ? ПИШІТЬ НАМ
loading captcha...
Завантажується...